duminică, 30 mai 2010

Duşmanii invizibili: speculatorii care au dat foc Casei Europa

Aşa şi-a intitulat Cătălin Alistari un foarte interesant şi actual articol pe care îl pot doar recomanda.

Ba sunt foarte vizibili numai că aceia care ar fi trebuit să îi recunoască sunt chiar ei înşişi, vezi reproşurile făcute în Senatul USA reprezentanţilor băncii (sau biroului de jocuri şi pariuri pe teme financiare) "Goldman Sachs" care au "pariat" împotriva băncii proprii doar pentru a face profituri personale cât mai mari!? Ei, şi alţii ca ei, au fost "daţi de gol" doar pentru că au folosit în scopuri particulare/personale mecanisme cu alte destinaţii şi prin asta au pus "cauza", pe ei inşişi şi pe acoliţii lor în primejdie!? De când se tot vorbea în cercurile de specialitate din toate ţările despre "fantasticele manevre şi produse financiare" aducătoare de mari profituri fără a se întreba cine plăteşte şi din ce aceste profituri? Cât de naiv trebuie să fie cineva pentru a chiar crede că din împingerea de pe un cont pe altul poate chiar între diverse bănci a unor ipoteci(DATORII) se pot obţine realmente profituri? La ora actuală, în mod normal, orice copil ştie că NU se pot achita datorii făcând alte datorii!

Dacă stai şi te uiţi doar ceva mai atent vei vedea că este rezultatul oarbei ascultări şi urmarea transpunerii oarbe şi fără pic de discernământ în viaţă a tot ce spun americanii. Se pare că tot restul lumii i-a urmat precum urmează oile măgarul. Asta s-a şi dorit de fapt!

După război au inventat cancerul financiar controlat (sau controlabil au zis ei) dirijat şi ascuns în spatele unor denumiri ca "hedge fund", "Derivate", "Certificate", "short sales", "CDS (credit default swaps) şi culmea absolută prin acele "Rating agency"!? Rating agency, nimica altceva decât o adunătură de excroci bine îmbrăcaţi cu un vocabular elevat şi oarecari cunoştinţe financiare şi de psihologie umană dar fără capital propriu care au vrut sau au fost puşi/lăsaţi (???) să "agite lumea financiară" cu o enormă energie criminală!? Au reuşit!? Merit propriu sau fabricat din umbră de cercuri interesate? Cum altfel se poate explica "autoritatea", "competenţa" şi alte atribute de care se bucură aceste de fapt birouri de jocuri şi pariuri pe teme financiare. Rezultatul uimitor al activităţii acestora este că au reuşit să păcălească întreaga lume financiară din merit sau doar pentru că au fost sprijiniţi din umbră dar foarte intens şi eficace de o anume parte a lumii financiare americane (idirect interesată de aceasta) pentru a ajunge în situaţia ca cuvântul lor să aibe "greutate"!? Cine le-a conferit competenţa, cunoştinţele şi mai ales DREPTUL de a hotărâ asupra altora, până chiar la nivel de ţări întregi??? Cine le-a cerut părerea? De ce? Cu ce scop?

Că "băieţii" o fac şi au pretenţia de a avea dreptul democratic de a o face e una dar oare restul lumii nu are acelaşi drept la fel de democratic de a le da câte un picior undeva şi de a le ignora părerea? Cât de naiv şi de credul trebuie să fie cineva pentru a da ceva pe spusele unor asemenea asociaţii criminale? Cine este interesat de părerea acestor de fapt nimeni de nici unde? Este oare posibil ca iniţial toate astea să fi fost un fel de poliţă de asigurare ascunsă, nepronunţată şi nerecunoscută oficial, foarte josnică şi parşivă pentru măcar ţinerea în frâu a economiei Europene în caz "de nevoie"? Poate un mecanism scăpat de sub control şi folosit în mod ilegal de către unii uneori în scopuri altele decât cele prevăzute, în scopuri personale de înavuţire ce au declanşat şi "întreţin" de fapt în continuare "criza", cel mai teribil produs de export "Made in USA" din ultima sută de ani!?? De fapt cea mai eficace armă de distrugere în masă dar care a avut o mică malfuncţiune datorată haloşeniei unora!?

De ce continuăm să ne lăsăm orbiţi de excroci, de ce îi admirăm în continuare în loc să îi punem la zid, să îi arătăm cu degetul ca pe leproşi, să îi excludem din cercurile civilizate şi să îi marginalizăm?

Cu alte cuvinte să spunem adevărului pe nume şi să le dăm ce li se cuvine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu