vineri, 1 ianuarie 2010

Omul de azi, marionetă sau . . . marionetă, a modei


Unul din subiectele preferate ale ultimei perioade, subiect exploatat cu multă pricepere de medii în favoarea facilitării introducerii de noi "dări" este "influenţa nefasta" a activităţilor industrial productive ale omului!? Înainte de a continua trebuie sa fac mentiunea expresă că trăiesc cu convingerea că este doar un adevăr parţial în tot ce se spune numai că mai am şi rezerve. Adevărat este că prea ne-am obişnuit să trăim într-o societate "de consum" şi vorbesc de un consum iraţional dirijat la cel mai necalificat dar eficient mod de cea mai antiecologică şi neeconomică invenţie a omului, MODA!? DA, MODA! Moda este acea care ne prescrie şi o face în toate domeniile că este chestie de bun gust şi se cuvine să schimbam totul atunci când un oligofren scălâmb numit "mogul al modei" are o zi bună sau o zi proastă, nu contează, dar când are el are chef statuează un "trend nou"!? Un exemplu de paradă aşi spune eu şi pe care lumea se pare că iar l-a înghiţit ca atare a fost o ediţie cu totul deosebita de "blugi" a unei mai firme producătoare de. Personal ŞTIU că unul din principalele defecte ce pot apare la coaserea de pantaloni lungi este ca tureacul să aibe tendinţa de a se suci ca un tirbuşon. Pantalonul cusut astfel e bun de aruncat doar dacă nu cumva ai un "oligofren". . . Aşa se face că numita firmă a scos pe piaţă şi a valorificat la preţ mai mare o întreagă asemenea şarjă ratată doar pentru că un "mogul de modă" a spus ca este o variantă "deigner" numită "twisted"!? NU este acesta oare un perfect exemplu al halului în care ne lăsăm manipulaţi? Se aruncă/schimbă obiecte/bunuri care sunt departe de a-şi fi pierdut funcţionalitatea, doar pentru că "moda" aşa o vrea!? Consecinţa? Risipă generală exagerată şi care NU este necesară!? Un alt element care vine în întâmpinarea modei este creşterea malignă a productivităţii care a atins un asemenea hal încât se produce doar pentru a fi maşinile încărcate!? Pentru "valorificarea" producţiei rezultate moda este un aliat perfect, cum mai bun nu se poate!? Rezultatul? RISIPĂ!
Dacă am sta să analizăm calităţile celei mai mari părţi ale produselor aruncate în ziua de azi pe piaţă am putea foarte lesne constata mai multe particularităţi specifice perioadei actuale. Principala funcţiune a unui produs, indiferent care ar fi acela este acea de a fi vândut. Un produs, despre orice ar fi vorba, şi-a îndeplinit funcţia în clipa în care a fost vândut. Ce se întâmplă "după" NU mai interesează pe nimeni. Durata de viaţă a unui produs, iar indiferent despre ce produs ar fi vorba, este de aşa manieră încât după cel mult trecerea unei scurte perioade de culanţă după expirarea termenului de garantie, produsul se strică în aşa hal încât nu mai poate fi folosit. Marea majoritate a produselor destinate merei mase, "marelui vulg" sunt concepute pentru a NU (putea) fi reparate ci doar înlocuite, câte carcase mai sunt azi îmbinate cu şuruburi şi câte doar prin elemente ce prin formă şi poziţie ţin părţile la o laltă? Câte magazine de piese de schimb pentru articole electrocasnice cunoaşteţi? Nu a fost totul profilat de aşa manieră încât să NU mai fie rentabil să se repare? Nu am fost oare manipulaţi în aşa hal încât considerăm a fi nedemn să pingelim pantofi, să cârpeşti ciorapi, să repari un mixer, să porţi o haină mai mult de un sezon, să repari un telvizor? Nu ni se sugerează mereu ca trebuie să "ţinem pasul"? Cu ce? Cu nimica altceva decât dorinţa de îmbogăţire a unora pe spinarea marelui vulg, a prostimii, a mea, a celor ce urmează "sfaturile calificate" şi binevoitoare ce de fapt acceptă să fie prostit de iluzia de a trăi la un nivel apropiat de "elită"!? Este o manipulare atît de parşivă dar totuşi şi reuşită în acelaşi timp încât ne lăsăm prostiţi cum vor ei, cei care o fac.
Mă întreb dacă adevărata bunăstare constă din schimbarea foarte deasă, exagerat de deasă, iraţională şi ne necesară a bunurilor ce folosesc. Este oare "the american house" modelul viselor noastre? Case care sunt periclitate de ciocănitoare şi termite, iau foc când pică o ţigară aprinsă pe podea, când suflă vântul lasă în urmă o grămadă de leteţuri rupte si uşoare urme de tapet, clei şi vopsea în jurul resturilor maşinii de spălat, aceasta fiind obiectul cel mai masiv din casă datorită greutăţilor de beton ce le conţine şi a carcasei de tablă în care toate sunt montate?
De acea susţin că cel mai nociv poate în zilele noastre este factorul MODA care ne-a dus acolo ca NU mai ştim să întreţinem nimica, ştim doar să aruncăm şi astfel de fapt, respecând conceptul actual statuat a fi unicul valabil de fapt cheltuim sume imense pe lucruri inutile în loc să le băgăm în lucruri cu adevărat utile şi care ar asigura o bunăstare cu totul alta, adevărata mai ales că şi de durată!?
NU este oare timpul să ne schimbăm optica generală?

NU trebuie să facem economii, NU, ajunge să eliminăm risipa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu