vineri, 1 ianuarie 2010

Modificări de climă

Trebuie să recunosc că sunt sub influenţa impresiilor legate de cea ce se numeşte "COP15", chiar dacă poate ar fi mai corect să se numească "FLOP15". Mă preocupă în mod deosebit, chiar dacă numai la nivel de laic neinstruit, corelaţia dintre modificările de climă remarcate de o vreme încoace şi unii posibili factori ce o influenţează.
O primă întrebare ar fi acea că dacă de nişte decenii încoace s-a remarcat o modificare continuă a climei, nu contează din ce motiv, aceasta este neapărat un fenomen nou caracteristic epocii luate ca referinţă sau o stare naturală care dăinuieşte de mult mai mult timp chiar dacă nu am remarcat-o noi şi nu ne-a preocupat în măsura în care o face azi?
Foruri competente, zic ei, ne informează că activitatea economico socială umană ai cărei beneficiari suntem noi zilnic este principalul factor care influenţează masiv clima şi astfel duce la modificarea ei. Ni se mai arată de câte ori este posibil ce urmări catastrofale sunt de aşteptat şi că "putem face ceva", ba mai mult, că suntem "datori" a face ceva!? Da NOI putem face ceva, cea ce trebuie pentru "salvarea" climei!? Vrând să mă informez mai exact şi mai în detaliu am dat peste diverse surse de informaţii şi am cam fost surprins de ce am găsit. Aşa de exemplu un articol extrem de interesant referitor la
cele mai mari 5 erupţii vulcanice cunoscute şi urmările acestora asupra climei pe planetă. Că acestea reprezintă doar o infinit de mică parte a fenomenelor NATURALE inevitabile şi de ne influenţat ce au avut loc şi încă mai au loc pe Pământ este doar o "nesemnificativă" observaţie marginală. Cel ce este câta curios şi are puţin timp şi răbdare va găsi şi multe altele asemănătoare.
Citind asemenea materiale se naşte spontan întrebarea dacă nu cumva suntem vânduţi de proşti!? Dacă continui investigaţiile şi cauţi, că de găsit vei găsi sigur, relatări referitoare la evoluţia climei pe Pământ întrebarea pusă înainte capătă cu totul alte rezonanţe mai ales că pe ce găseşti mai multe informaţii constaţi că întrebarea devine convingere şi se transformă în furie!?
Suntem chemaţi la "lupta împotriva modificării climei"!? Cu cine ar trebui să luptăm? Poate doar cu cei care ne fac cu neobrăzare proşti în faţă.
Când a început încălzirea climei şi creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi care au fost factorii ce au determinat acest lucru? Ce activităţi umane le-au declanşat? Nu pot decât să reamintesc faptul că cândva Marea Britanie NU a fost o insulă ci o peninsulă a continentului, coasta Mării nodrului fiind ceva mai la nord, "doar" cu cca. 600 km, iar nivelul mărilor cu 120 m sub cel actual!? Curios? Atunci mergi la "
The Strait of Dover" şi vei vedea că nu este foarte mult de atunci!? Rămâne doar întrebarea . . .

Pentru a nu exagera cu "expunerea" vreau doar sa mai reamintesc că cel care ştie citi are un mare avantaj, dar acest avantaj devine vizibil NUMAI dacă ne şi folosim de aceastpă aptitudine!?

Ce se discută şi de către cine la conferinţe de gen "COP15"? NU sunt aceste conferinţe doar nişte adunături de necalificaţi semidocţi cu pretenţii nejustificate ce reprezintă la un mod destul de vulgar doar interesele unor cercuri ce îi manipulează în voie, pe ei dar şi pe noi?


Mereu reapare şi se propagă cu tot mai multă insistenţă idea luptei impotriva încălzirii climei chiar cu riscul de a deveni ceva mai ridicol decât "Don Quijote" şi lupta sa cu morile de vânt, dar nu am auzit pe nimeni vorbind chiar şi măcar în şoaptă de necesitatea şi/sau de posibilitatea de a lua măsuri realiste şi reale de minimalizare a efectelor inevitabilei schimbări de climă, care are loc deja nestingherit şi de multe milenii, asupra calităţii vieţi omului. Vrem mereu să salvăm câte o specie sau alta în timp ce neglijăm specia umană!? De ce nu luăm măsuri de limitare a activităţilor tectonice, a activităţilor vulcanice şi a altora care au dus cu adevărat la declanşarea fenomenului în mijlocul căruia trăim de când existăm ca specie şi care este în plină desfăşurare? De ce vrem să luptăm în bătălii pierdute în loc să căutăm soluţii realizabile dacă tot suntem convinşi de cunoştinţele, forţele şi mijloacele de care dispunem?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu