joi, 21 ianuarie 2010

De actualitate


Altă treabă actuală, HAITI azi!? Groaznic.

Am avut de multe ori ocazia de a vedea cum din helicoptere US se aruncau diverse pachete!?

Aceasta se numeşte în jargon US-American ajutor? TOTAL greşit deoarece la acele pachete aruncate de-a valma puteau ajunge numai indivizi încă zdraveni adică din aceia care aveau cea mai mică nevoie de ajutor iar cei care cu adevărat ar fi avut nevoie de ajutor NU au avut nici o şansă fiind prea slabi. Iar s-a stimulat şi sprijinit(intenţionat?) „politica pumnului (a celui mai puternic)”, într-un fel „the american way” cu urmarea că nu peste mult timp va apărea o reţea de afacerişti şi speculanţi organizaţi în bande diverse care vor trebui combătuţi!? Ce fain au spus deja unii,va trebui făcut ordine.
De către cine? Păi clar, de către forţe US!? Şi uite aşa ne creăm o justificare a unei intervenţii!?
Săracii haitieni, se bat pentru o sticlă de apă în timp ce sigur deja mulţi US-americani îşi freacă mâinile jucând „Monopoly” cu harta HAITI!?
Nu duc asemenea acţiuni doar la întărâtare în cadrul populaţiei locale, la o înrăutăţire a situaţiei?

Şi uite că aşa ne creăm într-un mod foarte josnic şi parşiv (is this the american way too?)„front de lucru”, ne justificăm de pe acuma o staţionare de durată!?

Cred că destul de multora le cam bate la ochi! SPER!

În ochii mei toate ajutoarele, indiferent de la cine vin acestea se desfăşoara şi NU numai în Haiti, total greşit.

Ajutor este o acţiune desfăşurată de cineva în favoarea altcuiva în cadrul unor acţiuni coordonate şi acceptate de părţi ca atare în scopuri caritative şi de sprijinire a unor acţiuni umanitare.

Dar atenţie ajutor ≠ ajutor!

Pentru ca un ajutor să fie cu adevărat eficient şi să îşi îndeplinească cu adevărat rolul, acesta, ajutorul, înainte de toate trebuie să fie solicitat. Acuma cel ce vrea să acorde ajutor trebuie să fie acceptat ca atare de către cel ajutat şi să procedeze de aşa manieră încât toate acţiunile lui să fie înţelese, acceptate şi transpuse imediat în practică de către cel ajutat. Vreau să săpun ca a ajuta NU este
acţiunea unilaterală doar a unuia (arunc pachete din helicopter) ci o interacţiune voluntară dar conştientă între părţi. Cel care ajută NU are voie să lezeze la nici un moment al acţiunii mândria celui ajutat sau să lase impresia de „superioritate”. Un ajutor adevărat trebuie să ducă la independenţă NU la dependenţă şi să o facă într-un mod specific celui ajutat. Cel ce ajută trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale celui ajutat şi NU a cea ce crede el, din punctul lui de vedere că ar putea fi o nevoie a celui ajutat.
Pentru a fi eficient în ce face cel ce ajută trebuie să cunoască extrem de bine specificul celui ajutat şi să fie în stare să se adapteze repede şi continuu acestuia, să îl înţeleagă. Ajutorul trebuie să apară ca ceva firesc NU celui ce ajută ci celui ajutat. Cel ce ajută NU are voie să creeze la cel ajutat senzaţia de datorie, să pretindă recunoştiinţă. Asta vine. Dacă vrei să ajuţi ajută, dacă vrei recunoştiinţă las-o baltă!

În cazul specific „Haiti” un ajutor internaţional cu adevărat bun ar fi acela care ar reuşi ca utilizând situaţia actuală, catastrofală, să o ia de bază şi să o transforme într-un start într-o perioadă de reconstrucţie fundamentală, oricum necesară, care să ducă acolo încât haitienii să trebuiască să se păzească de imigranţi din USA!?

Şi Doamne fereşte să fie învăţaţi să construiască „case americane” că sunt prea săraci pentru a îşi putea permite casă nouă după fiecare uragan, este de preferat una durabilă în care se face periodic curăţenie şi este destul de stabilă să nu o ducă vântul şi nici un nou cutremur să nu o dărâme şi care să ţină generaţii!

Ştiu că sună a utopie exagerată dar de ce merge sau aproape că merge la Dom Rep? Cere timp, răbdare perseverenţă din partea tuturor şi efort enorm.

Un ajutor eficient NU este acela după care cel ce a ajutat are profitul maxim în cel mai scurt timp! Asta s-ar numi jaf, exploatare! Cel ce ajută nu are a se aştepta la profit altul decât moral!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu