duminică, 8 noiembrie 2009

Comentarii

Dacă mergi AICI vei putea citi câteva rânduri interesante provenite de la recenta laureată a "Premiului Nobel pentru litaratură", Herta Mueller.

Ciudat! Mie imi pare că chiar şi aceasta, Herta Mueller, este, chiar dacă o neagă, un produs direct al dictaturii ce condamnă, pe drept. Că dacă NU ar fi existat acea dictatură atunci, acolo ea NU ar fi avut la dispoziţie exact temele ce au făcut din ea cea ce este azi!? Asta NU înseamnă că trebuie să ne bucurăm sau să fim recunoscători că a existat dictatura, că ne-am născut acolo şi că am avut voie să o "savurăm din plin" chiar dacă revin spunând că toţi, aşa cum suntem azi, cel puţin în parte suntem rezultatul/produsul acelei dictaturi. Dictatura şi-a lăsat pe fiecare din noi amprenta, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin pregnant. Ce şi cum a făcut fiecare din noi din el însuşi în/din acele condiţii este o particularitate individuală prioprie fiecăruia din noi. Ce şi cum am fi devenit în alte condiţii? Cine STIE?

Nenorocirea pe care i-a adus-o în final Hertei Mueller acea dictatură este "Premiul Nobel pentru literatură" şi NU avem voie să minimalizămn aici rolul ei personal în aceasta deoarece este exact ce spuneam adineauri, este modul în care ea a ştiut să "umble" cu realităţile zilei, "particularitatea ei individuală". Ei i-a adus "Premiul Nobel pentru literatura", FELICITĂRI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu