marți, 13 aprilie 2010

Întrebări la postarea anterioară


După ce am mai revăzut puţin, tot cu ochi de laic, cele relatate am început să îmi pun unele întrbări. Se declară/susţine că cele 23 de perechi de cromozomi din zigot provin din "imperechierea" celor câte 23 de cromozomi proveniţi de la ovul pe de o parte şi cei 23 proveniţi de la spermatozoid, pe de altă parte. Toate bune şi frumoase numai că dacă privim cum arată reprezentarea grafică a unui "set de cromozomi" vom constata că fiecare cromozom în parte are altă formă şi presupun că şi conţine alte "pachete de gene". Întrebarea mea este de fapt un pachet de întrebări. Atunci când se "confecţionează" un ovul în corpul matern care din cei 46 de cromozomi ce stau la dispoziţie în cele 23 de perechi de cromozomi sunt preluaţi de ovul pentru a fi "daţi mai departe"? Ce şi în ce fel determină şi/sau influenţează această alegere/decizie? Aceiaşi întrebare se pune şi referitor la acelaşi proces în cadrul spermatozoidului. Alte întrebări ce se nasc sunt acelea legate de faptul dacă toţi ovulii şi toţi spermatozoizii proveniţi de la acelaşi individ conţin totdeauna aceleaşi "elemente" sau. . .nu. Deoarece fraţii nu prea semănă de tot între ei decât în condiţii speciale cred că NU este aşa.
O altă întrebare ar fi dacă celor două grupe de câte 23 de cromozomi le este indiferent cum "arată" partenerul cu care se "combină" în vederea creerii celor 23 de perechi de cromozomi ai unui zigot şi este doar important să fie "compatibili". Ce defineşte compatibilitatea, ce şi cum o verifică? La fel ca şi întrebarea legată de, ce cum, când şi în funcţie de ce activează care combinaţie de gene şi în ce succesiune şi în ce ritm? Care este mecanismul de declanşare, comandă, control şi supraveghere? Mergând mai "adânc" vom constata că nucleotidele din care combinarea cărora în final constau genele nu sunt decât nişte banale substanţe chimice care se pot lega în extrem de multe variaţiuni de combinaţii între ele dând astfel naştere la un cod, codul genetic. Asta se poate vedea, chiar şi dacă numai parţial, la:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nucleotide
Dacă vom arunca aici o scurtă privire asupra componenţei şi structurii acestor componente "de bază" nu mică ne va fi mirarea să constatăm că acestea constau din hidrogen, azot, oxigen şi fosfor şi nici urmă de carbon care este elementul ce stă la baza tuturor substanţelor organice din care este "clădită" lumea biologică în care trăim!? Cum se face că materia construită pe carbon este comandată, condiţionată şi controlată (cel puţin aparent) în toate de . . . fosfor şi acoliţii? Altă întrebare ar fi care este sursa de nucleotide dintr-un zigot? De unde şi cine determină, condiţionează, controlează şi cum o face, producerea nucleotidelor necesare organizării în noile lanţuri DNA din care urmează a se naşte cromozomii celulelor rezultate în urma divizării unui zigot. Ce face ca acestea să fie produse la timpul necesar, în cantitatea şi de calitatea necesară organizării mereu în aceiaşi combinaţie care să ducă mereu la perechi identice de cromozomi în toate celulele unui organism? Există undeva o sursă "divină" de nucleotide? Există ceva de gen "organ specializat"? Care, unde, cum funcţionează, ce îl comandă, cum se numeşte, poate fi influenţat, cum. . . ?????
Asta e una, doar că acest cod, cel genetic după ce a fost generat cumva mai trebuie citit şi interpretat în mod adecvat pentru ca apoi să fie activat şi transpus în acţiuni mult mai complicate. . . Cine, cum şi influenţat de ce face asta? Care este "dispozitivul de citire cod genetic"?

Întrebări, întrebări, întrebări. . .

Răspunsuri???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu