duminică, 11 octombrie 2009

nedumerire

In ultima vreme am avut ocazia total neplacuta de a constata cat de mult decad in ochii multora, prea multora, vechile si traditionalele valori ale "vechiului continent" si in ce amenintatoare masura cadem in mrejele unei americanizari intensive, expansive, poate exagerate si nejustificate. Suntem oare victimele dolarizarii? Ar fi interesant pentru majoritatea celor care sunt victimele acestui proces sa vada care este adevaratul nivel de cunostinte profesionale si generale ale unui bachelor sau a unui master din vestul mijlociu din "tara tuturor posibilitatilor", nu doar “faima” de care actualmente se bucura sau care li se confera. Oare nu este aparitia si mai ales acceptarea pe piata financiara a unor asa numite "produse financiare" mai mult decat dubioase o dovada clara, un produs al acestui proces? Hm, este vorba de tara in care s-au afirmat poate in mai mare masura oameni plecati din randurile celor care ramanand la origine acuma sunt victimele procesului ce am amintit si care nu sunt nici de cum localnici acolo? Oare nu este cea ce numim "succes" acolo mai mult un produs conjunctural oferit de specificul legislatiei si administratiei care este prevazuta poate cu mai putine restrictii sau prescriptii regulatorii in general si care are ca urmare o mai mare probabilitate de transpunere mai usoara si mai rapida in practica a unor lucruri care atlundeva asa nu s-ar putea realiza?

NU este oare tara mentionata tara mai de graba a tuturor riscurilor decat a tuturor posibilitatilor?

Esta tara agenturilor de ranking!? Asta in orice caz.
La ce a dus in tara amintita si nu numai existenta “agenturilor de ranking”? Mai e necesar sa o spun? Dar ce este o asemenea agentie? Este o organizatie ce reuneste oameni fara resurse materiale dar buni de gura, cu o “aparitie scenica” impunatoare care lauda pe cel de care sunt platiti si ajung astfel si ei la oarece resurse materiale. De mentionat ar mai fi ca platitorul mai face in randurile semenilor sai recomandari referitoare la calitatea rankingului facut de agentia de ranking ce a angajat! Un fel de cerc vicios? Pe romaneste este vorba, asi zice eu, de un fel de laudatori care pot doar fi asemuiti cu acele bocitoare traditionale profesioniste cunoscute din unele sate doar ca in alt sens. Ca doar si bocitoarele priofesioniste plangeau si laudau pe cei “plecati dintre noi” pe masura platii de care se bucurau, plata mare jale mare dupa un om bun in vreme ce agenturile amintite . . .
Frumos este sa constati ca procesul de dolarizare intensiva a ajuns acolo incat centre universitare altele decat vorbitoare de limba engleza (americana) au ajuns ca aproape sa NU mai apara in rankingul specific!? Nu mai exista o Sorbona, nu mai auzi nimica sau nu prea mult nici despre Oxford si Eton (cu toate ca este vorbitoare de limba engleza), despre Heidelberg sau alta universitate europeana cu vechi traditii!?
Intamplare sau chiar au tampit astia de tot? Ca cineva a tampit de tot imi este clar, ma intreb doar cine!?
In schimb auzi despre Yale, Harvard, Columbia, Boston, si pana si de Babson(!?) si alte produse scolare “made in USA”!? Intamplare sau . . . dolarizare?
Mi se face grata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu